Pestovatelia zeleniny darovali nemocnici paradajky pre 400 pacientov

0

Reklama/advertisment:

Bratislava 21. apríla – Pestovatelia z družstva Ovozela darovali Fakultnej nemocnici v
Trnave paradajky pre 400 pacientov.

Reklama/advertisment:

Dnes si mohli pacienti v nemocnici v Trnave pochutnať na slovenských paradajkách.
Slovenskí pestovatelia v spolupráci so stravovacím zariadením v nemocnici pripravili
k obedu čerstvo naoberané paradajky. Paradajky sú bohaté na vitamín C a lykopén,
čím posilňujú imunitu aj v tomto najnebezpečnejšom období. Vďaka moderným
inovatívnym high–tech skleníkom známych z Islandu ich slovenskí farmári
z družstva Ovozela už pár hodín od ručného zberu dopravia do regálov potravín.
A to 12 mesiacov v roku. Pestovatelia sa môžu popýšiť aj tým, že pestujú najsladšie
odrody na svete.

Pestovanie v skleníkoch

Moderné high-tech skleníky sú vybavené sofistikovaným softvérom, ktorý prispôsobili
slovenským klimatickým podmienkam. Ten s úplnou presnosťou reguluje teplotu,
vlhkosť vzduchu a jeho cirkuláciu. Na základe predpovede počasia otvára a zatvára
okná. Sadenice sú zavlažované vodou s ideálnym pH. Tá vzniká kombináciou
dažďovej vody, ktorá sa zachytáva v zberných nádobách a vody zo studne. Skleníky
sú navyše vybavené difúznymi sklami. Slnečné lúče sa cez ne rozptyľujú a dopadajú
ku každej rastlinke. „Počas chladných dní, momentálne hlavne v noci a ráno,
skleníky vykurujeme. Členovia družstva skleníky vykurujú trvalo obnoviteľnými
zdrojmi, rovnako ako skleníky na Islande. Opisuje Peter Kelemen, spolumajiteľ
Farmy Bruty.

Reklama/advertisment:

Reklama/advertisment:

Sterilné prostredie v skleníkoch

V skleníkoch farmári dokážu zabezpečiť sterilné prostredie, a tak predchádzať
ochoreniam rastlín. „Skleníky na našich farmách sú vybavené difúznymi sklami.
Slnečné lúče sa cez ne rozptyľujú a dopadajú ku každej rastlinke. Skleníky ovládame
softvérom, ktorý reguluje teplotu, vlhkosť vzduchu a jeho cirkuláciu. Na základe
predpovede počasia otvára a zatvára okná. Ak je slnko prisilné, sadenice prekrýva
tienidlom,“ dopĺňa P. Kelemen.
Paradajky sadia do kokosového substrátu, ktorý má výborné vlastnosti a nevznikajú
v ňom plesne. Zavlažujú vodou s ideálnym pH. Vzniká kombináciou dažďovej vody,
ktorú zachytávajú v zberných nádobách spolu s vodou zo studne. „Vykurovanie
skleníka pracuje na rovnakom princípe ako skleníky na Islande – využívame iba
obnoviteľné zdroje energie,“ dopĺňa P. Kelemen.

Bez pesticídov

Okrem výnimočnej chuti ponúkajú paradajky Ovozela z Kameničian ďalší
mimoriadne dôležitý benefit: nulový obsah zvyškov pesticídov, teda nebezpečných
látok, ktorých škodlivý vplyv na ľudské zdravie preukázal celý rad vedeckých štúdií.

Farma Kameničany na Slovensku založila v roku 2018 oddelenie výskumu a vývoja,
ktoré vo svojich skleníkoch zaviedlo technológiu pestovanie bez zvyškov pesticídov.
Farma prešla kontrolným auditom a získala prestížny certifikát, ktorý deklaruje, že
paradajky rozhodne neobsahujú žiadne zvyšky pesticídov.

Táto technológia sa riadi štandardmi španielskej firmy Zerya, ktorá stojí za rozvojom
bez reziduálnych technológií v rámci Európy. Certifikácia má prísne kritériá a je nutné
ju každoročne obhájiť.

Prečo jesť paradajky

  • OBSAHUJÚ MNOŽSTVO VITAMÍNU C
    Už jedna stredne veľká paradajka obsahuje približne 28 % odporúčanej
    dennej dávky vitamínu C, paradajky sú preto skvelým ochrancom našej
    imunity.
  • SÚ DOSLOVA MULTIVITAMÍNOVOU BOMBOU
    Paradajky sú výborným zdrojom draslíka, vápnika, železa, horčíka, fosforu,
    draslíka, sodíka, zinku, medi, selénu aj mangánu, vitamínov B1, B2, B3, B5,
    B6, B12, D, E a K
    SÚ BOHATÉ NA VLÁKNINU
  • OBSAHUJÚ 0 % TUKU
    95 % jej obsahu tvorí voda.
  • SÚ ZÁSOBÁRŇOU LYKOPÉNU
    Antioxidant lykopén chráni telo pred viacerými typmi rakoviny a znižuje riziko
    srdcových ochorení. Najviac lykopénu obsahuje šupka paradajky, preto vždy
    konzumujte slovenské paradajky bez chemických úprav so šupkou.