Reklama/advertisment:
Štyri šálky kávy denne môžu chrániť bunky, ktoré sú súčasťou našich artérii a ciev. Podľa vedcov by sa kávičke preto nemali vyhýbať najmä starší ľudia, ktorí majú predsa len vyššie riziko vzniku ochorení spojených práve so srdcovo-cievnou sústavou. Tento objav môže byť v určitom zmysle revolučný, pretože doposiaľ sa pitie kávy neodporúčalo najmä starším ročníkom.
Reklama/advertisment:
Podľa štúdie kofeín vyvoláva pohyb proteínu nazývaného p27 do mitochondrií, ktorý v konečnom dôsledku vedie k ochrane buniek srdcového svalu pred bunkovou smrťou a zároveň napomáha i regenerácii srdcového svalu.
Všetko s mierou
Vedci pozitívny vplyv kofeínu skúmali doposiaľ len na myšiach, no na základe získaných výsledkov vypočítali optimálne množstvo šálok kávy, ktoré pomôžu regenerácii srdcovo-cievnej sústavy. Preto ak chcete pocítiť benefity pitia kávy aj na vlastnej koži, pokojne si doprajte ďalšiu šálku. Avšak netreba zabúdať aj na odporúčania vedcov: pozitívne účinky kávy by ste nemali “zabiť” konzumáciou enormného množstva nezdravých jedál ako sú vysmážané jedlá, šišky či údeniny, ktoré nadmerne zaťažujú náš organizmus a predstavujú v sebe skrytú hrozbu pre náš srdcovo-cievny systém. Ak to budete preháňať, tak vášmu srdcu, samozrejme, nepomôže žiaden kofeín.
Reklama/advertisment:
Reklama/advertisment:
Pre Quar.sk napísala Mia.