Reklama/advertisment:
Aby sme si energiu udržali je dôležité vyhýbať sa takzvaným bielym jedom – bielej múke, bielemu cukru a soli. Biely cukor a soľ prijímame v nadmernom množstve vďaka konzervovaným a trvanlivým potravinám. Nekazia sa práve vďaka nim. Tieto potraviny sú takpovediac mŕtve, pretože už nemajú v sebe takmer žiadne výživové alebo inak hodnotné látky. Ich obsah tvorí len soľ a cukor, prípadne tuk. Väčšina z nich má v sebe až z 50% soli. Obľúbené instantné polievky a dokonca majú v sebe často viac soli než vody. Takisto maškrty typu čipsy, krekery, či sušienky sú v podstate len zmes soli alebo cukru a tuku. . Pri nadmernom príjme soli cukru a tuku priberáme a vďaka veľkému množstvu soli telo zadržiava aj vodu a nevylučuje škodlivé látky. Nimi a nadbytočnými kilami je telo zaťažované a nútené nadmerne pracovať a míňať energiu, ktorej nedostatok tak často pociťujeme.
Reklama/advertisment:
Problém bielej teda, rafinovanej múky, zas spočíva v spôsobe akým sa vyrába. Pšenica sa totiž pri ňom zomelie príliš na jemno a zbaví sa vnútorného na živiny najbohatšieho zrna Ak aj nejaké výživné látky v takto zomletej pšenici zostali, tie sa zničia následným bielením múky, kedy sa potrebná žiarivá biela farba dosahuje za pomoci pridania rôznych chemikálií. Čo tiež nepridáva na jej prospešnosti organizmu Navyše biele pečivo je aj z dôvodu týchto pridaných bieliacich chemikálií ťažšie stráviteľné, čím zaťažuje organizmus a na pomerne dlhú dobu zasýti, čím nás odradzuje od jedenia ďalšieho jedla, ktoré by mohlo mať v sebe živiny, o ktoré biela múka prílišným mletím pšenice prišla. Takže pri hospodárení s životnou energiou je rovnako dôležité nejesť príliš veľa bielych jedov ako prijímať dostatok vyššie spomenutých prospešných zložiek.