Reklama/advertisment:
Problematika chudnutia zaujíma nielen vedcov, ale aj milióny obyčajných ľudí, už po celé desaťročia. Prečo niektorí ľudia schudnú ako mávnutím čarovného prútika, zatiaľ čo na ostatných sa stále lepia nadbytočné kilogramy? Vedci v štúdii zistili, že jednou z hlavných príčin je nielen to, čo jeme, ale aj to, aký máme vzťah k samotnému jedlu. Ich zistenie môže zohrávať v samotnom procese chudnutia kľúčovú úlohu.
Emocionálne stravovanie
Reklama/advertisment:
Ak máte k jedlu normálny vzťah, máte väčšiu šancu schudnúť než tí, ktorí sú na jedlo emocionálne naviazaní. Niektorí ľudia v závale smútku, hnevu či inej negatívnej emócie automaticky siahajú po sladkostiach alebo inom nezdravom jedle.
Práve konzumáciou nezdravej stravy sa snažia zmeniť negatívne emócie na pozitívne, no podľa zistenia vedcov toto rozhodne nie je tá najlepšia cesta. Vedci v štúdii publikovanej v magazíne Journal of Marketing Research, zistili, že ľudia, ktorí vedia rozpoznávať svoje emócie a nepodliehajú ich výkyvom vedia oveľa úspešnejšie zvládnuť samotný proces chudnutia. Preto ak ak vy bojujete s nadbytočnými kilogramami, urobte všetko preto, aby ste sa nedali prevalcovať prehnanou emočnou reakciou.
Reklama/advertisment:
Reklama/advertisment:
Keď sme nespokojní, tak siahame po nezdravom jedle
Každý z nás aspoň raz za život siahol v prípade stresovej situácie po sladkostiach. Vtedy neraz to posledné, č nám príde na um, je zdravé jedlo. Avšak výsledky výskumu ukazujú, že zdravá strava nie je niečo, čo by sa nedalo osvojiť. Len je dôležité, aby sme začali viac v sebe pestovať tzv. pozitívne naviazanie spomienok.