Nie je smoothie ako smoothie

0

Reklama/advertisment:

Určite ste už o ňom  počuli. Mnohí z vás ho možno dokonca aj vyskúšali – zelené smoothie. Čím sa líši od iných hustých, krémových nápojov urobených z ovocných či zeleninových pyré? Odpoveď na túto otázku je chlorofyl – zelené farbivo v rastlinách, siniciach a riasach, takzvaná listová zeleň. Chlorofyl má podľa najnovších zistení na náš organizmus viac než  priaznivé účinky. Poskytne nám všetky živiny, ktoré telo potrebuje a dokonca v správnom, vyváženom pomere.

Reklama/advertisment:

 „Victoria Boutenko, autorka knihy Zelená pre život a šíriteľka  fenoménu zeleného smoothie tvrdí, že požívanie listovej zeleniny a rastlín, teda chlorofylu je akoby sme okúpali svoje vnútorné orgány v slnečnej energii.“

Takto vyzerá zblízka kľúčová zložka zeleného smoothie – chlorofyl

Niečo na tom bude, pretože chlorofyl pri fotosyntéze absorbuje silu svetelného (slnečného) žiarenia.

Reklama/advertisment:

Reklama/advertisment:

Dôležité je listovú zeleninu dôkladne rozmixovať.  Chlorofyl  sa uvoľní z tkanív rastlín a my tak uľahčíme svojmu telu jeho využitie.

 

Receptov na zelené smoothie nájdete mnoho. Princíp jeho prípravy je jednoduchý.  Základ tvorí veľké množstvo akejkoľvek listovej zeleniny, namiesto nej môžete použiť púpavu, žihľavu, prasličku, či akúkoľvek jedlú bylinku, ba dokonca reďkovkové  či malinové  listy  Znie to zvláštne, ale nebojte sa toho! Podľa môjho názoru by v nijakom smoothie nemal chýbať ani  banán, Dodá pocit energie a  sýtosti. Potom  skrátka pridajte hocijaké druhy ovocia či zeleniny, na ktoré máte chuť alebo ich práve  skrátka máte v chladničke. Osobne tam zvyknem pridať ešte trošku olivového oleja. Vďaka nemu  naše telo bude schopné zo smoothie vstrebať aj vitamíny rozpustné v tuku. Nakoniec  pridám pohár vody a dôkladne všetko premixujem. Vznikne z toho na pohľad nevábna, akoby už raz natrávená, zelená  hmota. 🙂 Je však nesmierne chutná. Ak sa vám zdá, že je príliš kyslá pridajte lyžičku medu, poprípade trošku trstinového cukru. Ak je naopak vďaka už  beztak sladkému ovociu až príliš sladká pridajte citrónovú šťavu.