Reklama/advertisment:
Aj vy ste boli doposiaľ presvedčení o tom, že pri chudnutí musia byť cestoviny absolútne tabu? Ak ste ich považovali za „čisté zlo,“ hoci ich milujete, máme pre vás novinku zo sveta vedy, ktorá vás určite poteší.
Reklama/advertisment:
Pri diéte ich nemusíte úplne vylúčiť. Aspoň to tvrdí nedávna štúdia,publikovaná v karentovanom vedeckom magazíne BMJ Open. Autori pri výskume zozbierali údaje o indexe telesnej hmotnosti (BMI) od 2 488 účastníkov, pričom získané údaje porovnali s 30 štúdiami. A vedci prišli k naozaj zaujímavým výsledkom.
Ak chcete schudnúť, nevyhýbajte sa cestovinám
Počas výskumu účastníci skonzumovali približne 3,3 porcií cestovín týždenne miesto potravín, ktorý majú podobne ako cestoviny, nízky glykemický index.
Reklama/advertisment:
Reklama/advertisment:
Nízka hodnota GI, glykemického indexu, je pre naše telo kľúčová. Potraviny s nízkym glykemickým indexom pomáhajú udržať v krvi dlhšiu stabilnú hladinu cukru, čo zároveň zabraňuje tomu, aby nás prepadol vlčí hlad po sladkostiach.
Len tak pre porovnanie. Čokoláda má vysoký GI, čo znamená, že i keď jej skonzumujeme tonu, čoskoro dostaneme opäť chuť na nejakú sladkosť. A to je najväčšia zákernosť rafinovaného cukru.
Potraviny s nízkym glykemickým indexom
Ak vás zaujíma, ktoré potraviny sú to, radi vám ich predstavíme. Ich GI je od 0 do 55. Práve ony sa postarajú o stálu hladinu cukru v krvi. Patrí tu napríklad brokolica, špenát, orechy či strukoviny. Podľa vedcov sem môžeme zaradiť aj určité druhy cestovín.